Om dyr

Fintannet Mungo eller Phalanouk

Pin
Send
Share
Send


Størrelsen på småtunget mungo er middels og stor: kroppslengden deres er 60–90 cm, med en halelengde på 20–30 cm. Kroppen og nakken er langstrakt, hodet er smalt og også langt, spesielt i ansiktssnittet. Ørene er vidt fordelt, halvsirkelformet. Ekstremiteter av småtunget mungo med lavtliggende første fingre. Klør er relativt lange, ikke uttrekkbare eller halvt inntrekkbare.

Hårlinjen er høy, tykk og myk, og fargen er ensformig, hannene brunlig og hunnene gråaktig. På den ventrale siden av kroppen er den lettere enn på rygg. Halen er dekket med langstrakt hår. Analkjertler er fraværende.

Tenner av liten størrelse, svakt heterodontisk. Den første prerooten skilles fra den andre av et stort diastema.

Økologien til småtunget mungo er lite studert. Små-tannete mungoer fører en landlig livsstil og er hovedsakelig aktive om natten. De tilbringer dagen på bortgjemte steder i sprekker av steiner og huler.

Kostholdet til småtandede mungoer er mangfoldig og består av insekter og larver derav, forskjellige virvelløse dyr, krypdyr, padder og sannsynligvis fugler og små pattedyr.

Representanter for slekten Small-toothed Mungo er vanlige på Madagaskar, og er endemiske for denne øya.

Det er 2 arter i slekten: småtunget mungo - E. goudoti Doyere, 1835, som bor på territoriet til østlige Madagaskar, for tiden finnes bare i den fuktige kystsonen, og stor mungo - E. major Lavauden, 1929, som bor på Nord-Madagaskar.

Den fintannede mungoen er inkludert i Røde bok som en art som kan være i fare for utryddelse i nær fremtid.

Liten tannmungo (Eupleres goudotii) eller phalanouk (Falanouc), lever i de nordvestlige og østlige delene av Madagaskar. For øyeblikket er det to underarter av småtungede mungo: østlig phalanouk (fin-tannet mungo) (E. g. Goudoti) og vestlig phalanouk E. g. major. På samme tid lever den østlige falanopen i tette tropiske regnskoger, hovedsakelig i våtmarker, og den vestlige falanouxen har tørr løvskog. På fjellet stiger den småtunge mungoen på en høyde opp til 1025 moh. m.

Den småtunge mungoen er litt større i størrelse enn en huskatt, med en tett og muskuløs kropp. Utad ser den småtennede mungoen ut som en blanding av civet og mongoose. Han har et lite, smalt og avlangt hode. Ørene er store, snuten er langstrakt. Bakbenene er lengre enn forbena, og klørne på forbenene er ikke uttrekkbare, da de regelmessig brukes til å grave byttedyr fra jorden. På grunn av dette, er phalanos litt klubbed når du går.

Pelsen er myk, det ytre håret er langt, understellet er tykt og tett. Pelsen på halen er lengre og grovere. Halen er bred, sylindrisk i form, brukt av falanoskop for å samle fett til vinteren. Anal og perineale kjertler er fraværende. Tennene er korte, koniske i form, alle i samme størrelse og ligner mer på tennene til insektivorer enn rovdyrens tenner. Fangs og premolars er flate og bøyes bakover.

Pelsfargen på hovedbakgrunnssorten Eupleres goudotii goudotii er gulbrun, ryggen er mørkere og underkroppen lysere. Underarten E. g. viktigste kroppsfarge er brunlig hos menn og grå hos kvinner. Lengden på kroppen med hodet varierer fra 45-65 cm, og halen når 22-26 cm. Kroppsvekten til den småtennede mungoen er i gjennomsnitt 2,5-4,5 kg, og om vinteren, på grunn av fettet akkumulert av dem, kan kroppsvekten nå 6 -8 kg Opptil 800 g fett akkumuleres bare i halen ved høsten.

Grunnlaget for kostholdet til småtungede mungo er meitemark. Deres langstrakte snute, små tenner og lange klør hjelper til med å grave og fange meitemark. Mye mindre ofte spiser de andre virvelløse dyr (snegler, snegler), så vel som små padder, og enda sjeldnere - kyllinger og små pattedyr. Deres viktigste matkonkurrent er civet Russ (Viverricula indica), som ble introdusert til Madagaskar. De viktigste fiendene: ville katter og andre rovdyr.

Små-tannete mungoer fører en veldig hemmelighetsfull, terrestrisk og nattlig livsstil. Toppen av deres største aktivitet faller på skumringstid og mørke. Disse dyrene tilbringer dagtidstimer i en drøm på forskjellige bortgjemte steder: under døde trestammer, i steinete sprekker, hulker og andre tomrom, i kratninger med høyt gress.

Det antas at mungo dvaler i juni-juli, selv om noen individer forblir aktive i denne perioden. Ved fare løper falanopen bort eller forblir ubevegelig og gjemmer seg. Tilsynelatende fører småtandede mungoer en ensom livsstil, selv om det var grupper av disse dyrene, men mest sannsynlig er det familiegrupper. Smådånde mungoer er territorielle dyr som beskytter hjemområdet, og grensene derimot er markert med hemmeligheten bak luktende kjertler.

Hekkesesongen er i juli-august, ungane er født i november-januar. Ungdoms pubertet oppstår i en alder av omtrent ett år. Tannløs mungo - monogam. Graviditeten varer i omtrent 3 måneder, hvoretter hunnen føder 1-2 unger, helt dekket med pels og veier cirka 150 g hver. Selv om babyer blir født med åpne øyne, vokser de ganske sakte. Imidlertid allerede på den tredje dagen av livet, har ungene allerede muligheten til å jakte sammen med moren. Amming hos hunnen varer opptil 9 uker, og etter en stund forlater ungdommen moren og begynner et selvstendig liv.

Liten tannmungo er utbredt i hele sitt spekter, men overalt er den sjelden. På dette grunnlaget er arten oppført på IUCNs rødliste som en art som er truet i CITES-konvensjonen (vedlegg II). Basert på vurdering av spesialister antas det at den totale bestanden av småtungede mungo er estimert til 2500 modne individer, mens antallet deres stadig synker. De viktigste truslene mot arten: fragmentering av rekkevidden, drenering av sumper, avskoging, jakt med bruk av hunder. I tillegg byter lokalbefolkningen på falanos av hensyn til kjøtt.

Utseende

Dyret er lite, når 650 mm i lengde og dette er med hodet. Halen vokser til 220 mm. Dyret veier omtrent 4 kg.

Snuten er langstrakt, hodet er smalt og avlangt. Korte tenner med en kanonisk form i samme størrelse ligner levende på tennene til insektivorer, men den småtennede mungoen er et rovdyr.

Inntil likheten mellom mungoer og mongooses ble fastslått, ble den likestilt med insektivorer.

Ernæring og livsstil

Aktiv i skumringen og selvfølgelig om natten. Bor på bakken, jakter der. Foretrekker meitemark, frosker, fugler, gnagere. Ikke forakt og frukt.

Falanouk ligger i vedlegg 2 til CITES på grunn av den kontinuerlige nedgangen i antall forårsaket av reduksjon av territorier, jakt og matkonkurranse med andre dyr.

Pin
Send
Share
Send